1.2.2017. 18:30
0
Stoltenberg: Apelujem na ponovnu uspostavu primirja na istoku Ukrajine
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u srijedu, zbog sve češćih sukoba na istoku Ukrajine, apelovao na ponovnu uspostavu primirja u tom dijelu zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka s premijerom Libije Fayezom Al-Sarrajom, Stoltenberg je na konferenciji za medije istakao kako Moskva treba izvršiti utjecaj na proruske separatiste kako bi se zaustavili oružani sukobi na istoku Ukrajine.

"Vidimo da se ne poštuje primirje. Tokom prethodne sedmice primirje je prekršeno oko 5.600 puta", kazao je Stoltenberg.

Istakao je da su uslovi života u tom dijelu Ukrajine veoma loši, naglasivši da je oko 20 hiljada osoba bez struje i vode.

"Apelujemo da se odmah obnovi primirje i da se povuće teško oružje koje je zabranjeno Sporazumom iz Minska", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Na kraju je apelovao na sve strane da u potpunosti poštuju Sporazum iz Minska.

Naglasio je kako će NATO i dalje nastaviti s podrškom Ukrajini.

S druge strane, u sukobima koje su eskalirali na istoku Ukrajine, u utorak su poginule najmanje tri osobe, mnogo više ih je povrijeđeno, a u jednom rudniku pod zemljom je ostalo zatočeno 200 rudara.

Press služba operacija ukrajinske vlade na istoku zemlje, u utorak je saopćila da su u teškom granatiranju oko Avdiivke, koji se nalazi na sjevernoj periferiji separatističkog uporišta Donetska, poginula najmanje tri vojnika, dok ih je 20 ranjeno. Dodali su da je stradao i nepoznat broj civila.

Borbe, koje su postale najžešće u posljednjih nekoliko mjeseci, vode se u Avdiivke, gdje je smještena velika koksara. Direktor postrojena fabrike koksa u ponedjeljak je izjavio da se zbog teškog granatiranja vrše pripreme za obustavljanje proizvodnje.

Novinska agencija pobunjenika prenosi da je u Donetsku zbog prekida na električnom vodu ispod zemlje ostalo zarobljeno 200 rudara.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.