6.2.2017. 18:21
0
London: Protesti protiv posjete Netanyahua Londonu i susreta sa premijerkom May
Pristalice i članovi nekoliko propalestinskih organizacija su u ponedjeljak protestovali protiv posjete premijera Izraela Benjamina Netanyahua Londonu kao i protiv današnjeg susreta sa premijerkom Velike Britanije Theresom May.


Na protestima u organizaciji nekoliko nevladinih udruženja i pokreta za ljudska prava, ispred zgrade britanske vlade okupio se veliki broj osoba.

Proteste protiv posjete Netanyahua podržao je i veliki broj Jevreja koji se otvoreno protive ideji cionizma i okupaciji palestinskog teritorija.

Okupljeni su uzvikivali slogane kao što su "Slobodna Palestina", "Izrael je teroristička država" i "Jedino što znate raditi je bombardovanje i ubijanje civila".

Demonstranti su držali transparente na kojima je pisalo "Sloboda Palestini", "Ovdje ne želimo ratne zločince" i "Želimo kraj izraelske okupacije".

Zaher Birawi, glasnogovornik udruženja "Palestine Forum in Britain" (PFB), jednog od organizatora protesta, za AA je istakao kako su odlučili da učestvuju na današnjim protestima kako bi otvoreno izrazili nezadovoljstvo susretom Netanyahua sa britanskom premijerom.

Istakao je također kako je Netanyahu svojim djelima do sada pokazao da se radi o "ratnom zločincu", dodajući da je gnjevan i na pristanak britanske premijerke da se sastane sa izraelskim premijerom.

"Očekujemo da May danas osudi gradnju ilegalnih izraelskih naselja, ali samo to nije dovoljno. Potrebna nam je hitna podrška kako bi međunarodna zajednica zaustavila okupaciju te kako bi se Izraelci povukli s palestinskog teritorija", rekao je Birawi.

Protestima je prisustvovao i aktivista za ljudska prava i penzionisani inženjer Rob Langlands koji je za Netanyahua također kazao da je "ratni zločinac". Pozvao je britansku vlast da poduzme konkretne korake kako bi se zaustavila daljnja gradnja jevrejskih naselja na palestinskom teritoriju.

S druge strane, ispred grade Vlade danas su podršku Izraelu pružili i članovi udruženja "Jewish Leadership Council" koje predstavlja jevrejsku zajednicu u Velikoj Britaniji te nekoliko drugih organizacija koje podržavaju Izrael.

Okupljeni među proizraelskim udruženjima su nosili transparente na kojima je pisalo "Premijeru dobro došao u London", i "Velika Britanija i Izrael, zajedno protiv terorizma".

Današnje proteste koji su izazvali veliku pažnju ne samo u britanskoj javnosti nego i u svijetu osiguravao je veliki broj pripadnika policije.

Inače, Netanyahu se nalazi u posjeti Londonu gdje se danas sastao sa premijerkom Velike Britanije Theresom May. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.