7.2.2017. 18:23
0
Afganistan: Bombaš samoubica se raznio u Vrhovnom sudu, 20 mrtvih, 45 povrijeđenih
Najmanje 20 osoba je izgubilo život, a 45 je teže ili lakše povrijeđeno u napadu bombaša samoubice na Vrhovni sud u Kabulu, izvještava BBC, prenosi Patria. Moguće je da će broj žrtava narasti do kraja uviđaja.

Napadač je ciljao parking zgrade institucije, kaže se u izvještajima. Povrijeđeni se prevoze u bolnice.

Za sada nema saznanja o tome ko stoji iza gnusnog napada, koji je jedan u nizu smrtonosnih napada koje su izveli talibani i drugi militanti posljednjih mjeseci.

Procjenjuje se da je napadač ciljao uposlenike suda na putu kući.

"On je u hodu detonirao prsluk", kaže Najib Danish, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. Napad je uslijedio nekoliko sati nakon što je viši okružni zvaničnik zapadne provincije Farah ubijen u bombaškom napadu za koje su odgovornost preuzeli talibani.

Afganistanske pravosudne institucije, uključujući Vrhovni sud u Kabulu, i ranije su bivale ciljane u napadima talibanskih militanata.

Samo prošlog mjeseca, u dvostrukom oružanom napadu u blizini parlamenta u Kabulu, za koje su odgovornost preuzeli talibani, živote je izgubilo više od 30 ljudi, a više desetina je ranjeno.  

Posljednji napadi samo potvrđuju činjenicu da je sigurnosna situacija u Afganistanu sve lošija. UN je izvijestio da je broj civilnih žrtava u zemlji dosegao najvišu tačku, sa 3.498 osoba samo u 2016., što je porast od 3% u odnosu na 2015., ali je desetostruki porast broja žrtava napada koje su izvršili militanti ISIL-a.

Vlada Afganistana kontrolira ne više od dvije trećine zemlje.

Većina NATO vojnika su napustili Afganistan krajem 2014. godine, ali je ostalo oko 13.000 stranih vojnika, od kojih su više od polovine Amerikanci, koji su u trening programu ili u savjetodavnoj ulozi.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.