15.4.2017. 16:46
0
Sumnje u autentičnost pisama pronađenih nakon napada na autobus Borusije
Njemački tužioci sumnjaju u autentičnost pisama koja sugerišu da su islamistički militanti napali autobus fudbalskog tima Borusije iz Dortmunda, a jedne novine pozvale su se na istražitelja koji je kazao da iza bombaškog napada vjerovatno stoje desničarski ekstremisti.

Tri identična pisma na njemačkom jeziku pronađena su u blizini mjesta napada koji se dogodio u utorak u Dortmundu, a u njima piše da je napad izveden "uime Allaha", izvještava emiter ARD pozivajući se na druge medije.

U pisma su spomenuto korištenje izviđačkih aviona Tornado u Siriji, koje je Njemačka poslala kao dio vojne kampanje protiv tzv. Islamske države.

Međutim, u izvještaju istražitelja navodi se da postoje "značajne sumnje" u vezi s pismima, te se sugeriše da su ona napisana kako bi navela javnost da misli da je motiv islamistički ekstremizam, prenosi agencija Reuters.

- To je uistinu sumnjivo - kazala je Frauke Köhler, glasnogovornica njemačkog federalnog tužilaštva, odgovarajući na pitanje o toj informaciji, ali zbog istrage koja je u toku nije mogla dati više detalja.

Njemački list Tagesspiegel u petak je objavio da je primio anonimni email krajnje desnice u kojem se preuzima odgovornost za napad. U emailu se, kako taj list navodi, spominje Adolf Hitler, omalovažava multikulturalizam i sugeriše da bi se novi napad mogao desiti 22. aprila.

Köhler je kazala da su tužitelji dobili kopiju tog pisma, ali nije mogla dalje komentirati.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.