3.5.2017. 11:17
0
Abbas u Washingtonu: Tražimo granice iz 1967. i glavni grad Istočni Jeruzalem
Američki predsjednik Donald Trump će od palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa tražiti da ukine naknade porodicama Palestinaca u izraelskim zatvorima, kazali su američki zvaničnici, što je jedna od mjera za koje Washington vjeruje da bi mogle dovesti do nastavka mirovnih pregovora za Izraelom.

Druge mjere uključuju kraj palestinske anti-izraelske retorike i pozivanja na nasilje, rekli su zvaničnici koji su upućeni u planiranje sastanka Trump-Abbas, izvještava AP.

Ovo će biti prvi "face to face" razgovor dvojice čelnika.

Abbas se u utorak navečer sastao sa predstavnicima palestinske zajednice i čelnicima arapskih organizacija u SAD-u, u njegovoj rezidenciji u Washingtonu, te je na ovom sastanku kazao da "osim države sa granicama iz 1967. i istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, mi nećemo prihvatiti nijedno drugo rješenje", prenosi palestinska agencija WAFA.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Malki u utorak je rekao da je sastanak Trump-Abbas historijska prilika da Trump sasluša palestinsku stranu.

-Sastanak planiran za srijedu u Washingtonu između predsjednika Mahmuda Abbasa i njegova američkog kolege Donalda Trumpa povijesna je prilika da Trump čuje palestinsku priču- izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Riyad Malki.

Smatra da je sastanak, koji dolazi na poziv Trump,  u ovom trenutku važan te da će oživljavanje usporenog palestinsko-izraelskog mirovnog procesa biti u vrhu njihovog sastanka.

Malki je rekao da će putovati u Ženevu na sastanak s čelnikom Međunarodnog odbora Crvenog križa kako bi razgovarao o situaciji 1.500 palestinskih zarobljenika koji  štrajkuju glađu u izraelskim zatvorima od 17. aprila, a koju je Malki opisao kao "kritičnu i opasnu".

On je kazao kako bi međunarodna zajednica trebala intervenirati da bi prisilila Izrael da pregovara sa zatvorenicima i da čuje njihove humanitarne zahtjeve, izvijestila je WAFA.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.