4.5.2017. 15:30
0
Putin: Ukinute sve sankcije Turskoj, isključujući zabranu uvoza povrća
Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nakon sastanka s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočiju izjavio da je Turska važan i pouzdan partner Rusije.

"Proces normalizacije u našim odnosima je iza nas. Nastavljamo da razvijamo bilateralne odnose", kazao je Putin.

Dodao je da su ukinute sve sankcije Turskoj, isključujući zabranu koja se odnosi na uvoz povrća, prenosi TRT.

Istakao je također da je saglasan sa turskim predsjednikom o pitanju uspostave sigurnih zona u Siriji.

Erdogan je nakon sastanka izjavio kako je primirje ili prekid oružanih sukoba u Siriji uz garanciju Turske, Rusije i Irana veoma važna prilika za postizanje političkog rješenja za Siriju.

"Ova zlatna prilika ne smije biti upropaštena", rekao je Erdogan.

Komentarišući napad hemijskim oružjem u sirijskom Khan Shaykhunu, Erdogan je izjavio kako takav ”brutalni napad ne smije proći nekažnjeno”.

”Vidio sam da smo istomišljenici s Putinom kako je krajnje važno kažnjavanje odgovornih za ovakve napade. Svaki napad i narušavanje primirja ne samo da situaciju na terenu čini lošijom nego i sabotira napore zemalja garantera”, rekao je Erdogan.

Erdogan i Putin sastali su se u predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju, a početak sastanka bio je otvoren za medije.

Sastanku ispred Turske prisustvovali su i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, zamjenik generalnog sekretara i glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin i šef obavještajne službe Hakan Fidan. S ruske strane, prisustvovali su ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar odbrane Sergej Soygu, savjetnik za vanjsku politiku u Kremlju Jurij Usakov.

Ovo je bio peti sastanak Putina i Erdogana nakon krize u odnosima izazvane obaranjem ruskog aviona krajem 2015. godine.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.