17.5.2017. 19:45
0
EU pokrenula postupak protiv Mađarske zbog lošeg odnosa prema izbjeglicama
Evropska unija je pokrenula postupak protiv Mađarske zbog nehumanog tretiranja azilanata i izbjeglica, saopćeno je danas iz Brisela. Ranije su iz sjedišta Unije upozorili Budimpeštu na pet problematičnih postupaka, ali reakcija je bila nedovoljna, pa je postupak nastavljen.

Komisija smatra da mađarski zakon o azilu nije u skladu s EU. Prema njima, azilanti mogu zahtjeve podnositi samo iz zatvorenih centara na granicama, ali ni to ne funkcionira na pravi način.

Također, EU je zabrinuta, jer Mađari često vraćaju izbjeglice sa granice u Srbiju, nepoštujući evropske procedure. Na koncu, Brisel smatra da bezgranično zadržavanje migranata u azilantskim centrima, uključujući i djecu mlađu od 14 godina, krši evropske propise i ljudska prava.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.