29.5.2017. 10:28
0
Na Filipinima pred zastavama ISIL-a desetine hiljada civila napustilo domove
Borbe na filipinskom otoku Mindanao ne jenjavaju, a mediji širom svijeta s pažnjom prate rastuću pobunu koja može postati novo veliko terorističko žarište u svijetu. Prema izvještaju CNN-a, više od 100 osoba je ubijeno, a desetine hiljada civila je napustilo svoje domove u napadu lokalne grupe koja je objavila pripadnost terorističkoj organizaciji ISIL.

Malo poznata grupa Maute, zauzela je prije nekoliko dana dijelove grada Maravi, najvećeg grada na filipinskom otoku Mindanao, postavljajući crne zastave odanosti ISIL-u na teritoriji koju kontroliraju. Iako su snage predsjednika Rodriga Dutertea pokrenule žeštok protunapad i uvele vanredno stanje pobunjenici se ne predaju.

Kako javlja „Guardian“, posljednji sukob je započeo nakon što je policija neuspješno pokušala da uhapsi jednog od lidera ekstremista na Filipinima, Isnilona Hapilona. Riječ je o nekadašnjem vođi mnogo poznatije terorističke grupe sa Filipina Abu Sayyafa, koji se nalazi na američkoj crnoj listi i potjernici s nagradom od pet miliona dolara.

Hapilon je, kako ističu stručnjaci, sad na čelu Maute grupe, nekadašnje lokalne bande kriminalaca, koja je prihvatila ideologiju ISIL-a. Poslije neuspjele racije protiv Hapilona, pripadnici Maute grupe su upali u grad i počeli zauzimati ključne objekte.

 "Guardian" piše kako je moguće da pobunjenička grupa zauzme dio grada i nametne svoju vlast.

- Riječ je o relativno siromašnoj, poluautonomnoj regiji koja je odavno mjesto žestokih sukoba, bilo da je riječ o borbi protiv narko-mafije ili lokalnih bandi. Vlast iz Manile u više navrata je organizirala akcije protiv lokalnih grupa, a ISIL odavno pokušava proširiti svoj utjecaj. Postoje opravdane sumnje da ima i stranih boraca – navodi Sidney Jones, direktor Instituta za političke analize i konflikte iz Džakarte.

CNN, ističe, da postoji sve veća bojazan da bi se različite terorističke grupe u ovom području, koje uključuje i otoke u Maleziji i Indoneziji mogle ujediniti pod terorističkom zastavom, što bi bio daleko veći sigurnosni izazov. Prema njihovim informacijama, većina stanovnika grada Maravi, gdje su militanti Mautea preuzeli kontrolu, već je napustila grad.

Vlast iz Manile tvrdi da su i mnogi militanti u bijegu te da prijete napadi pojedinaca koji su se izvukli zajedno sa izbjeglicama. Eksperti ističu da ova borba neće biti ni kratka niti laka, jer je nestabilni region, sa slabim granicama, i snažnim utjecajem klanova, idealno mjesto za širenje ideologije ISIL-a.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.