4.6.2017. 14:27
1
Britanska premijerka najavila čvršći stav: Dosta je bilo!
Britanska premijerka Theresa May oštro je osudila napad u Londonu i pozvala na čvršći stav prema naoružanim grupama u Velikoj Britaniji.

"Dosta je bilo", rekla je May na konferenciji za novinare povodom trećeg smrtonosnog napada u Velikoj Britaniji od marta, i navela da su mnogi od 48 povrijeđenih životno ugroženi. Ona je rekla da su oštrije mjere potrebne jer "terorizam rađa terorizam" i napadači kopiraju jedni druge.

Premijerka je navela da skorašnji napadi u Londonu i Manchesteru nisu povezani, ali da njih povezuje "jedinstvena zla ideologija", prema kojoj zapadne vrijednosti nisu u skladu s islamom.

Ona je dodala da je britanska policija osujetila od marta pet ozbiljnih zavjera za napade.

May je pozvala i na temeljniju kontrolu cyber prostora kako napadači ne bi mogli da ga koriste.

Ona je dodala da će predizborna kampanja biti nastavljena u ponedjeljak i da će parlamentarni izbori biti održani u četvrtak 8. juna.

U toku je policijska operacija u oblasti Barking u istočnom Londonu, a na snimcima načinjenim iz zraka vidi se kordon policije postavljen oko bloka stanova i vozilo Hitne pomoći parkirano ispred, javlja Reuters pozivajući se na Sky News.

Reuters navodi da u ovom trenutku nema nikakvog saopštenja policije u vezi s ovom operacijom i da nije jasno da li je ona povezana sa sinoćnjim napadom u Londonu u kojem je ubijeno sedmoro ljudi.

Britanska policija je danas saopćila da je sedam ljudi ubijeno sinoć u napadu na London Bridgeu, koji su izvele tri osobe, ubijene potom u obračunu sa policajcima, prenosi Reuters.

Navedeno je da su napadači uletjeli vozilom među pješake na mostu, a potom noževima napali ljude na području pijace Borough. Prema navodima londonske Hitne službe, ranjenici su primljeni u pet bolnica širom britanske prijestolnice, a lakše povrijeđenima je pomoć pružena na licu mjesta.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.