27.7.2017. 12:05
0
Kenija traži hitne mjere na zaštiti prirodnih rezervata
Kenija je saopćila da je uputila urgentno upozorenje da urbani i poljoprivredni razvoj prijete očuvanju prirodnih rezervata, koji su ostali najveći izvor prihoda u stranoj valuti te zemlje.


Ministrica okoliša i prirodnih resursa Judi Wakhungu izjavila je da se hitne mjere zaštite prirodnih staništa moraju uvesti kako bi se spasile ugrožene vrste od istrebljenja.

- Broj kenijskih prirodnih vrsta opao je za 67 posto između 1977 i 2013., na više od jedne trećine i nastavlja se u ekstremnoj formi među nekim vrstama - izjavila je  Wakhungu tokom prezentacije izvještaja o zaštiti prirodnih koridora i staništa u Keniji.

Naglasila je da je udio prirodnih rezervata u ekonomiji zemlje ogroman i da iznosi 10 posto BDP-a, nastavljajući da donosi ekonomsku korist na svim nivoima, uključujući podršku održivom rastu ruralnih zajednica.

- Lokalne zajednice direktno uživaju korist od brojnih isplata za obilaske zaštićenih područja putem partnerstva s turoperatorima, što naglašava značaj zaštite prirodnih staništa - kazala je Wakhungu.

Ta zemlja istočne Afrike ima više od 25.000 vrsta divljih životinja i 7.000 vrsta biljaka, što je čini jednom od zemalja s najvećim biodiverzitetom u svijetu.

Zemlju krasi izuzetno bogatstvo sisara, ptica i drugih vrsta, što predstavlja jedinstvenu baštinu za narod Kenije, prenosi Xinhua.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.