2.8.2017. 16:29
0
Njemački tužilac poručuje: Knjigovođa Auschwitza je u stanju je da odsluži kaznu
Bivši nacistički SS stražar poznat kao “knjigovođa Auschwitza”, sada u 96. godini života, u stanju je da odsluži svoju kaznu, saopćio je u srijedu njemački tužilac.

Oskar Groening proglašen je krivim u julu 2015. kao saučesnik u ubistvu 300.000 ljudi u nacističkom logoru smrti i osuđen je na četiri godine zatvora.

- Tužilac je odbio molbu odbrane za smanjenjem kazne - izjavila je sudska glasnogovornica Kathrin Soefker za AFP, potvrđujući izvještaje lokalnih medija.

Zahtjev za početak izdržavanja kazne nije objavljen, dodala je ona, reklavši da će tužilac donijeti posebnu odluku o tome.

Groeningov advokat Hans Holtermann izjavio je da će uložiti žalbu na odluku što je ranije moguće, tvrdeći da liječnik koga su odabrali tužioci nije obavio primjeren medicinski pregled.

Groening živi u svom domu uprkos presudi, i nejasno je kada će zapravo početi da služi zatvorsku kaznu zbog svojih poznih godina.

Sudski liječnik ustanovio je, međutim, da je on u stanju da odsluži kaznu, pod uslovom da mu se pruži odgovrajući medicinski tretman dok bude u pritvoru, saopćila je glasnogovornica.

Groening je radio kao računovođa u Auschwitzu, sortirajući i prebrojavajući novac otet od onih koji u ubijeni ili su korišteni kao robovska radna snaga, i prebacujući ga svojim nadređenim nacističkim čelnicima u Berlin.

Milion evropskih Jevreja ubijeno je između 1940. i 1945. u Auschwitzu prije nego što su ga oslobodile sovjetske snage, podsjeća AFP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.