2.9.2017. 13:00
0
Velika Britanija: Zatvorske kazne i za prijatelje i rodbinu terorista
Članovi porodice i prijatelji terorista trebalo bi da budu osuđeni na zatvorske kazne u slučaju da ne upozore vlasti na moguće napade, rekao je savjetnik britanskih vlasti za Zakone o borbi protiv terorizma Max Hill


Prema njegovim riječima, pojedini postojeći zakoni nisu u dovoljnoj upotrebi ili su izrečene kazne previše blage da bi bile efikasne. 

Hill, koji je vodio slučajeve protiv pripadnika IRA, Al Kaide i Islamske države ukazao je ne dio britanskog "38-be" Zakona o borbi protiv terorizma. 

"Prema tom zakonu, krivično je dijelo za svakoga ko vjeruje da bi neko mogao da planira teroristički čin a tu informaciju ne proslijedi vlastima", rekao je Hill. 

Ovaj Zakon pokriva terorističke napade te ostale prekršaje uključujući obuku za upotrebu naoružanja, rukovođenje terorističkom organizacijom, posjedovanje ili prikupljanje materijala za terorističke svrhe ili proslijeđivanje informacija o oružanim snagama. 

Na osnovu ovog dijela zakona, izrečene su presude određenom broju optuženih koji su pomagali napadačima odgovnornim za neuspjele bombaške napade iz jula 2005. godine. Maksimalna predviđena kazna je pet godina zatvora. 

"Sve ukazuje na to da bi trebala biti izvršena revizija kako bi se donijela odluka da li je ta kazna dovoljna", dodaje Hill.

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.