22.9.2017. 16:10
1
Trump i Erdogan protiv referenduma Kurda
Predsjednici Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump na sastanku održanom u četvrtak u večernjim satima u New Yorku istakli su odlučnost u nastavku borbe protiv svih terorističkih organizacija te naglasili značaj nastavka saradnje borbi protiv terorizma.


Lideri su izrazili protivljenje najavljenom referendumu koji 25. septembra planira održati Kurdska regionalna uprava na sjeveru Iraka.

Američki predsjednik Trump je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao kako SAD i Turska imaju odlično prijateljstvo, prenosi TRT.

Trump je kazao kako predsjednik Turske Erdogan svoju dužnost obnaša "u teškom dijelu svijeta".

"I ako treba govoriti veoma otvoreno, (Recep Tayyip Erdogan) ima visoke ocjene svoga rada, sarađuje sa SAD-om i među našim zemljama postoji sjajno prijateljstvo. Smatram da smo sada bliži nego ikada prije i veći dio toga možemo zahvaliti ličnim kontaktima", rekao je Trump i dodao:

"Velika je čast i privilegija poznavati mog prijatelja predsjednika Erdogana.Velika je čast vidjeti vas u SAD-u".

Erdogan je u dijelu sastanka otvorenom za medije izrazio nadu da će njegov sastanak sa američkim kolegom Trumpom donijeti pozitivne efekte kako na odnose dvije zemlje tako i na dešavanja u regijama u kojima se Turska i SAD nalaze.

"Vjerujem da će biti prilike da razgovaramo kako o regionalnim dešavanjima tako i o drugim svjetskim pitanjima", rekao je Erdogan.

Sastanak dvojice predsjednika iza zatvorenih vrata je trajao skoro sat vremena.

(FENA/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.