18.10.2017. 10:26
0
Abu Rudeineh: Pomirenje je nacionalni interes bez obzira na izraelski stav
Reagirajući na uslove koje je postavila izraelska vlada prema palestinskom pomirenju, palestinski predsjednički portparol Nabil Abu Rudeineh izjavio je da je nacionalno pomirenje vrhovni palestinski interes i kako se predsjednik Mahmoud Abbas nada da će realizirati pomirenje u cilju ostvarenja jedinstva palestinskog naroda i nezavisnosti.

- Ono što je dogovoreno u Kairu, uz egipatsko posredovanje, korak je u pravom smjeru ka okončanju podjela, i bilo kakve izraelske primjedbe neće promijeniti zvanični palestinski stav da se krene naprijed (ka pomirenju) - kazao je on.  

Izraelska vlada je nastavak pregovora s Palestincima uslovila Hamasovim priznavanjem Izraela, odustajanjem od otpora, razoružanjem, vraćanjem Izraelaca koje drži u zatočeništvu i prekidom veza s Iranom, uz još nekoliko uslova.

Abu Rudeineh je primjetio "da smo mi i ranije formirali vladu nacionalnog jedinstva i vladu nacionalne saglasnosti bez ikakvog uslovljavanja vanjskih faktora, jer palestinsko čelništvo vjeruje u nacionalno jedinstvo i u interes svog naroda".

Dodao je da je "međunarodna zajednica, uključujući i američku administraciju, pozdravila povratak palestinskih Nacionalnih vlasti u pojas Gaze i preuzimanje odgovornosti za kompletan pojas Gaze od vlade nacionalnog pomirenja".

- Bilo kakva izraelska primjedba neće promijeniti zvaničnu palestinsku poziciju da nastavi s naporima pomirenja kako bi ostvarila nacionalni projekt, okončala okupaciju i uspostavila nezavisnu palestinsku državu na palestinskoj teritoriji okupiranoj u 1967. s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom - izjavio je Abu Rudeineh, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.