19.10.2017. 10:53
0
Greenblatt postavio uslove za priznavanje palestinskog pomirenja
Američki mirovni posrednik za Bliski istok Jason Greenblatt postavio je u četvrtak uslove za prihvatanje unutarpalestinskog pomirenja.

- Sve strane saglasile su se kako je od suštinskog značaja da Palestinske vlasti budu u stanju da preuzmu pune, izvorne i neometane civilne i sigurnosne odgovornosti u Gazi i da zajednički radimo na poboljšanju humanitarne situacije za Palestince koji žive tamo - navodi on u izjavi koju je objavio američki konzulat u Jerusalemu.

- Sjedinjene Države ponavljaju značaj povinovanja principima Kvarteta: svaka palestinska vlada mora se nedvosmisleno i eksplicitno obavezati na nenasilje, priznati državu Izrael, prihvatiti ranije sporazume i obaveze među stranama - uključujući razoružavanje terorista - i obavezati se na mirne pregovore. Ukoliko Hamas bude igrao bilo kakvu ulogu u palestinskoj vladi, mora se držati tih osnovnih zahtjeva - navodi Greenblatt.

Izraelski sigurnosni kabinet u utorak je postavio iste uslove, pored kojih je tražio da Hamas prekine veze s Iranom, kako bi prihvatio formiranje nove palestinske vlade nakon potpisivanja sporazuma o pomirenju između Fataha i Hamasa 12. oktobra.

Palestinska vlada sa sjedištem u Ramallahu postepeno će preuzimati nadležnosti nad Gazom, uključujući i onu nad sigurnošću palestinske enklave.

Fatah i Hamas trebali bi, ipak, održati još sastanaka uz egipatsko posredovanje kako bi raspravljali o drugim ključnim temama kao što je naoružanje koje drži Hamasovo vojno krilo u Gazi, brigade Qassam, te o političkom programu predsjednika Mahmouda Abbasa koji poziva na pregovore s Izraelom kao jedini put ka postizanju konačnog mirovnog rješenja.

Abbas je već izjavio da neće prihvatiti situaciju poput one s Hezbollahom u Gazi, u kojoj bi Hamas bio u stanju da zadrži svoje naoružanje i da istoveremeno bude u vladi nacionalnog jedinstva.

Abbasov pokret Fatah i ostale grupe unutar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) tvrde da Hamas ne mora da prizna Izrael, prihvati sporazum iz Osla ili da se odrekne oružanog otpora. Očekuje se, međutim, da, ukoliko želi da se pridruži vladi, mora prihvatiti politički program i agendu Fataha, koji priznaje Izrael i poziva na mirne pregovore o postizanju političkog rješenja, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.