11.11.2017. 14:23
0
Abbas: Dvodržavno rješenje je u opasnosti
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u subotu da je dvodržavno rješenje u istinskoj opasnosti.
U govoru pred oko milion ljudi koji su se okupili na trgu Saraya u gradu Gazi kojim je obilježena 13. godišnjica smrti palestinskog čelnika Yassera Arafata, Abbas je izjavio da se napori nastavljaju na palestinskom pomirenju i ponovnom ujedinjenju Zapadne obale i pojasa Gaze.

- Nastavljamo s palestinskim pomirenjem. Nastavit ćemo dok ne dobijemo jednu vlast, jedan zakon i jednu oružanu silu. Poručujem našem narodu u Gazi da će pravovremena provedba sporazuma o pomirenju i potpuno davanje ovlasti našoj vladi definitivno ublažiti teškoće s kojima se suočava i donijet će nadu u bolji život za sviju nas - izjavio je predsjednik Abbas, poručivši građanima Gaze kako se nada "da ćemo se uskoro sresti". 

Abbas je izjavio da, uprkos svim preprekama koje predstavlja izraelska okupacija, on još vjeruje u mir.

- Želim poručiti našim prijateljima širom svijeta da mi, uprkos svim preprekama koje je stvorila izraelska okupacija i njegove aktivnosti širenja naselja na principu aparthejda, još prihvatamo kulturu mira i borimo se protiv terorizma u našoj regiji i u svijetu - kazao je.

Abbas je izjavio da sarađuje s "administracijom američkog predsjednika Trumpa i ostalim međunarodnim faktorima na postizanju mirovnog sporazuma zasnovanog na međunarodnim rezolucijama, arapskoj mirovnoj inicijativi, dvodržavnom rješenju i granicama iz 1967. godine s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom palestinske države".

On je ponovio poziv svjetskim vladama da podrže dvodržavno rješenje i da priznaju Palestinu.

- Ponavljamo poziv zemljama koje vjeruju u dvodržavno rješenje da priznaju dvije države a ne samo jednu. Zbog toga je dvodržavno rješenje sada u istinskoj opasnosti - kazao ja Abbas, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.