20.11.2017. 15:51
0
Vrhovni sud Iraka proglasio neustavnim referendum o nezavisnosti Kurdistana
Vrhovni sud Iraka proglasio je u ponedjeljak "protuustavnim" referendum o nezavisnosti autonomnog područja Kurdistana, što je najnovija epizoda krize između Bagdada i Erbila, nastale zbog referenduma organiziranog u septembru suprotno mišljenju saveznih vlasti.

Vrhovni sud kaže u saopćenju da je "donio odluku kojom se referendum održan 25. septembra 2017. u iračkom Kurdistanu proglašava protuustavnim te poništava sve posljedice i rezultate koji su iz njega proistekli", prenosi Hina.

Poništenje referenduma uvjet je Bagdada za dijalog, dok Erbil odbija zanemariti premoćnu pobjedu opcije "da" s 92 posto glasova. Prošle sedmice, dok se približavao rok koji je najavio Vrhovni sud za donošenje odluke o ustavnosti referenduma, vlada iračkog Kurdistana rekla je kako "poštuje" odluke najviše sudske instance u zemlji, što je signal spremnosti na kompromis. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.