5.12.2017. 10:36
0
Nova upozorenja protiv priznavanja Jerusalema za izraelsku prijestonicu
Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je Donaldu Trumpu da je "zabrinut" zbog navoda da bi američki predsjednik mogao priznati Jerusalem kao prijestonicu Izraela.

Bilo kakva odluka o statusu ovog grada mora biti donesena "u okviru pregovora između Izraelaca i Palestinaca", kazao je Macron, prenosi BBC.

Slična upozorenja su ranije uputile i brojne arapske i muslimanske države.

I Izraelci i Palestinci Jerusalem smatraju svojim glavnim gradom.

Trump je u ponedjeljak trebao potpisati odluku kojom se odgađa prebacivanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Otkad je američki kongres 1995. godine usvojio zakon kojim se traži preseljenje ambasade, svaki predsjednik, uključujući Trumpa, potpisivao je odluku o izuzeću svakih šest mjeseci.

Kako izvještava CNN, ambasador Saudijske Arabije u SAD-u princ Khalid bin Salman također je izrazio zabrinutost.

- Bilo kakva objava prije konačnog dogovora imala bi štetne posljedice po mirovni proces i pogoršala bi tenzije u toj regiji - rekao je Salman u izjavi za CNN.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.