6.12.2017. 21:13
0
Donald Trump priznao večeras Jerusalem kao glavni grad Izraela: Veliki broj Palestinaca danas bio na ulicama grada Gaze
Američiki predsjednik Donald Trump priznao je večeras Jerusalem za glavni grad Izraela.

"Odlučan sam da je došlo vrijeme da se zvanično prizna Jerusalem kao prijestonica Izraela. To je najbolje u interesu SAD i u interesu procesu rješavanja situacije na Bliskom istoku", rekao je večeras Trump novinarima u Bijeloj kući. 

Američki predsjednik je rekao da naložio State Departmentu da razvije plan relokacije američke Ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. 

"Jerusalem mora da ostane sveto mjesto za sve tri velike religije", rekao je Trump, dodajući da su SAD spremne da podrže rješenje koje podrazumijeva dvije države, ako to dvije strane tako žele.

Veliki broj Palestinaca danas je bio na ulicama grada Gaze. Nosili su transparente protiv Trumpa, nekoliko sati prije njegove deklaracije, kojom bi se i američka ambasada premjestila iz Tel Aviva u Jerusalem.

Trump je u utorak obavijestio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i jordanskog kralja Abdullaha o planu preseljenja Ambasade, a telefonirao je i premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu i predsjedniku Egipta Abdelu Fattahu al-Sisiju da bi ih upoznao s time.

Uoči najavljene Trumpove odluke o priznavanju Jerusalema kao prijestolnice Izraela, Američki State Department je izdao uputu svojim diplomatskim predstavništvima u kojoj se traži od zvaničnika da odgode putovanja u Izrael, Jerusalem i Zapadnu obalu do 20. decembra, objavio je Reuters. Uputa se odnosi na sva putovanja koja nisu nužna, ali nije naveden razlog, navodi britanska agencija.

Al Jazeera piše da će Arapska liga održati u subotu vanredni sastanak zbog odluke SAD-a da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Palestinci i Jordan zatražili su održavanje tog sastanka, koji će se održati u 15 sati po mjesnom vremenu, rekao je ambasador Diab al-Louh.

Uz to, Bolivija je u srijedu najavila da će zatražiti javni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog te američke odluke.

Bolivijski ambasador pri UN-u Sacha Sergio Llorentty Soliz rekao je da bi priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela bila "nepromišljena i opasna odluka protivna međunarodnom pravu i rezolucijama Vijeća sigurnosti" te da bi "potkopala sve napore za mir u toj regiji i uznemirila cijelu regiju".

Nije poznato kada će se taj sastanak održati.

O priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i odgađanju preseljenja javio je i New York Times.

Američki i svjetski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog mogućeg nasilja i odmazde koje bi takav čin izazvao.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je SAD da odustanu od priznavanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela i premještanja ambasade iz Tel Aviva.

"U ime Turske, koja trenutno predsjedava Organizacijom islamske saradnje, ali i kao predsjednik Republike Turske pozivam SAD da odustane od ovog koraka, koji će u regiji izazvati haos, a Izrael pozivamo da provodi politike koje će doprinijeti miru i blagostanju", rekao je Erdogan, prenosi agencija Anadolija.

Jordanski kralj Abdullah istakao je da dvodržavno rješenje nema alternativu.

On je telefonom razgovarao s Trumpom i kazao mu da je Jerusalem ključ sigurnosti i stabilnosti svijeta te ga je upozorio da bi jednostrano proglašenje tog grada za glavni grad Izraela imalo opasne posljedice.

Trumpovoj namjeri opire se odjel za Bliski istok u State Departmentu te brojni američki ambasadori u tom dijelu svijeta vjerujući da će se zbog toga pogoršati sigurnosna situacija.

Američke obavještajne procjene govore da bi taj potez mogao izazvati odmazdu protiv Izraela i američkih interesa u tom području.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.