9.12.2017. 17:44
0
Recep Tayyip Erdogan: Izrael je država okupacije koja predvodi teror nad Palestincima!
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je opisao Izrael kao "državu okupacije" koja provodi "teror" nad Palestincima, dok je pojačao kritike američkog priznanja Jerusalema kao izraelske prijestonice.

Erdogan se ogorčeno usprotivio odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestonicu jevrejske države i sazvao je samit islamskih zemalja za 13. decembar u Istanbulu.

- Izrael je država okupacije - izjavio je Erdogan u govoru u Istanbulu, misleći na izraelsku kontinuiranu okupaciju Zapadne obale i gradnju jevrejskih naselja.

- Oni sada provode teror i bombarduju mlade ljude i djecu - kazao je.

U osvetničkim izraelskim zračnim udarima na pojas Gaze ubijena su dvojica pripadnika palestinskog pokreta Hamas prije zore, čime je ukupan broj ubijenih porastao na četiri otkako je Trump objavio svoju odluku.

Edogan je izjavio da je američka odluka "ništavna i nevažeća" za Ankaru.

- Trump pokušava da dovrši posao riječima "učinio sam to, to je svršena stvar!" Žao mi je, ali to što ste jaki ne daje vam takvo pravo. Čelnici velikih zemalja imaju zadatak da donesu mir. Ne da pokreću sukobe - izjavio je Erdogan. 

Turski čelnik i danas je nastavio da igra centralnu ulogu u diplomatskim naporima na rješenju krize, telefonirajući francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i libanskom predsjedniku Michelu Aounu, saopćio je Ured predsjednika.

Prošle su godine Turska i Izrael okončali spor izazvan izraelskim napadom na brod koji se kretao prema Gazi u kome je ubijeno deset turskih aktivista i koji je doveo do degradacije diplomatskih veza.

Dvije strane otada su intenzivirale saradnju, posebno na polju energetike, ali je Erdogan u više navrata iznosio ogorčene kritike izraelske politike.

Prošle je sedmice upozorio da bi turska reakcija "mogla ići tako daleko" da prekine diplomatske odnose s Izraelom, ali to nije pomenuo u svom posljednjem govoru, prenosi AFP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.