12.12.2017. 9:36
0
Sastanak Putina i Erdogana zbog Trumpove kontroverzne odluke oko Jerusalema: Izrael vidi priliku za jačanje pritiska i nasilja nad Palestincima
Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan i ruski Vladimir Putin su upozorili u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare da američko priznanje Jerusalema kao prijestolnice Izraela može izazvati oživljavanje napetosti na Bliskom istoku.

- Rusija i Turska vjeruju da ta odluka ne pomaže u stabiliziranju stanja na Bliskom istoku, ona destabilizira ionako složenu situaciju -  izjavio je Vladimir Putin tokom susreta s turskim kolegom u ponedjeljak navečer u Ankari. 

Erdogan je ocijenio da "Izrael dolijeva ulje na vatru".

- Izrael u tom procesu vidi priliku za jačanje pritiska i nasilja nad Palestincima - dodao je turski predsjednik i pojasnio da Putin i on imaju sličan pristup tom pitanju.

Tokom kratkog posjeta Egiptu u ponedjeljak poslijepodne Putin je pozvao na trenutni nastavak direktnih izraelsko-palestinskih pregovora o svim spornim tačkama, uključujući status Jerusalema.

Ranije je Erdogan izjavio da su tim priznanjem Sjedinjene Države postale sudionik krvoprolića na okupiranim palestinskim teritorijima.

Erdogan je ponovo upozorio na izraelske poteze prema Palestincima u Jerusalemu i optužio Izrael da je sveti grad pretvorio u zatvor za muslimane i druge vjernike.

- Nikada neće moći sprati krv s ruku. Borba se neće zaustaviti sve do stvaranja nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. i istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

Erdogan je također dodao da će summit čelnika muslimanskog svijeta u srijedu u Istanbulu biti zaokret u njihovim potezima nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da jednostrano prizna Jerusalem glavnim gradom Izraela.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.