20.12.2017. 15:08
2
SAD će 'bilježiti imena' tokom glasanja Generalne skupštine UN-a o Jerusalemu
Sjedinjene Države će "bilježiti imena" tokom glasanja Generalne skupštine UN-a o rezoluciji kojom se kritikuje američko priznavanje Jerusalema kao prijestonice Izraela.

Stalna predstavnica Nikki Haley upozorila je zemlje članice da joj je predsjednik Donald Trump rekao da ga izvijesti o "onima koji budu glasali protiv nas" u četvrtak, prenosi BBC.

U prijedlogu rezolucije se navodi da bilo kakve odluke o statusu Jerusalema nemaju pravni učinak i da trebaju biti poništene.

SAD je u ponedjeljak uložio veto na sličan prijedlog u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ostalih 14 zemalja članica u Vijeću sigurnosti glasale su za taj prijedlog, ali je Haley to opisala kao "uvredu" i upozorila da "to neće biti zaboravljeno".

Rezolucija koju su za Generalnu skupštinu predložile Turska i Jemen slična je prijedlogu na koji je uložen veto u Vijeću sigurnosti.

Palestinski stalni posmatrač u UN-u, Riyad Mansour, rekao je da se nada "ogromnoj potpori" za rezoluciju.

Međutim, Haley je u utorak u pismu desecima država članica upozorila da "budu uvjereni da predsjednik i SAD to glasanje smatraju ličnim".

- Predsjednik će pažljivo pratiti ovo glasanje i zatražio je da ga izvijestim o onim zemljama koje su glasale protiv nas. Mi ćemo bilježiti svaki glas o ovom pitanju. Ova predsjednikova najava ne utječe na konačni status pregovora ni na koji način, uključujući konkretne granice izraelskog suvereniteta u Jerusalemu. Predsjednik se također pobrinuo da pruži potporu statusu quo svetih mjesta u Jerusalemu - napisala je, prenose novinari kojima je to pismo pokazano.

Haley je svoje upozorenje uputila i na Twitteru, napisavši: "SAD će bilježiti imena".

(FENA/Ajla Hurko)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.