28.12.2017. 11:54
0
Kongres SAD-a odao posljednju počast generalu koji je bombardirao položaje Vojske RS-a tokom rata u BiH
Kongres Sjedinjenih Američkih Država odao je prošle sedmice posljednju počast generalu američkih zračnih snaga Michaelu Charles Shortu koji je planirao i vodio operaciju "Namjerna sila“ koju je NATO proveo protiv Vojske RS u Bosni i Hercegovini 1995. godine, saznaje Fena.

General Short je preminuo u Suffolku, nakon borbe sa teškom bolešću. U vojnoj službi je bio 51 godinu, a jedna od najvažnijih misija bila je tokom NATO operacija na Balkanu devedesetih godina prošlog stoljeća.

Kako je navedeno u obraćanju senatora Johna Boozmana, general Short je naredio više od 35.000 borbenih akcija na prostoru bivše Jugoslavije.

- Bio je načelnik štaba komandanta NATO zračnih snaga u Napulju 1995. godine tokom operacije koja je zaustavila rat u Bosni i Hercegovini. Godinu kasnije, kao direktor operacija američkih zračnih snaga bio je odgovoran za raspoređivanje NATO snaga i opreme u BiH – pojasnio je senator Boozman u dokumentu koji je objavljen na internet stranici Kongresa.

General George Joulwan, tada vrhovnih komandant američkih snaga u Evropi je imao samo riječi pohvale za njega.

- On je planirao bombardiranje u BiH 1995. godine, a onda kada smo rasporedili snage na terenu njegova uloga u koordinaciji transporta bila je od klučne važnosti. Bio je impresivan, jer nije bio samo profesionalan, već i inovativan – rekao je general Joulwan.

Tri godine kasnije, general Short se vratio u Napulj kao komandant NATO zračnih snaga za južnu Evropu i vodio operaciju koja je zaustavila rat na Kosovu.

- Putovao je sa ambasadorom Richardom Holbrookem u Beograd na dio pregovora sa Slobodanom Miloševićem. Tokom sastanka, Milošević se okrenuo prema njemu i rekao: "Dakle, vi ste čovjek koji ćete me bombardirati“. Ali, general Short je tad rekao da se nada kako se to neće dogoditi ukoliko Srbija prihvati plan. „Ali, da, u suštini ste upravu. U jednoj ruci su mi lovci, a u drugoj bombarderi, pa vi možete izabrati“ – prenio je Boozman riječi američkog generala.  

Nekoliko sedmica nakon toga general Short je vodio operaciju NATO snaga u Srbiji koja je trajala 78 dana i zaustavila „etničko čišćenje muslimana na Kosovu“, istaknuo je Boozman.

General Short je dobitnik niza najviših vojnih priznanja, a penzionisao se 2000. godine. Umro je uz svoje najbliže, 27. oktobra ove godine.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.