30.1.2018. 17:45
0
''Uvrijeđen sam što nisam na Trumpovoj listi. Psi laju karavani prolaze''
Odgovarajući na pitanja novinara zašto i on nije na “Putinovoj listi” koju je sastavila administracija Donalda Trumpa, ruski predsjednik je rekao: “Uvrijeđen sam”.

Vladimir Putin je izjavio da smatra stvaranje te liste neprijateljskim aktom usmjerenim protiv Rusije. On je dodao da je nije vidio već da su ga o tome informisale kolege.

“Psi laju, karavani prolaze. Rusija mora da se bavi unutrašnjim pitanjima”, rekao je Putin na sastanku sa učesnicima svog izbornog štaba i dodao da će se Rusija zasad uzdržati od recipročnih mjera, prenio je Sputnjik.

Podsjetimo, administracija Donalda Trumpa objavila je danas listu od 114 imena ruskih političara i 96 “oligarha” koji su, kako smatraju u Washingtonu, svoje bogatstvo stekli tokom vladavine Vladimira Putina.

Na listi su, između ostalih, premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i biznismeni Roman Abramovič, Oleg Deripaska i Eugen Kaspersky.

Kako navodi AP, administracija je na taj način odgovorila na zahtjev Kongresa da SAD kazne Moskvu zbog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Neformalno nazvana “Putinova lista” je u stvari dokument na sedam strana koji je deo zakona o anti-ruskim sankcijama. Prvobitna zamisao Kongresa bila je da imenuje i “osramoti” one za koje se vjeruje da imaju korist od Putinove vlasti u isto vrijeme dok SAD nastoje da diplomatski i ekonomski izoluju Putinovu vladu.

Svrstavanje na listu, navodi AP, ne povlači sankcije protiv pojedinaca, iako je veći broj njih već bio obuhvaćen ranijim američkim sankcijama, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.