4.2.2018. 16:14
0
Velika kriza na atraktivnim Maldivima, sprema se vojni udar
Vrhovni sud na Maldivima pokušava da smijeni predsjednika Abdulla Yameena zbog nepoštivanja naredbe da oslobodi lidere opozicije, objavio je državni tužitelj, upozoravajući na političku krizu u jednom od najpoznatijih luksuznih ljetovališta u Indijskom okeanu, javlja Reuters.

Sud je odbacio optužbe za terorizam u slučaju bivšeg predsjednika Mohamed Nasheeda i njegovih saradnika koji već godinama pokušavaju vratiti vlast na otocima. Ali, Yameen se suočio sa međunarodnim pritiskom prvenstveno SAD-a i Indije da mora poštovati odluku i osloboditi prvog demokratski izabranog predsjednika Mladiva, ali to još nije učinio.

Nekoliko stotina policajaca je blokiralo zgradu Parlamenta, s namjerom da spriječe eventualne nerede, ali opozicija upozorava da strahuju od vojnog puča.

- Građani se boje da će Yameen narediti vojni prevrat i preuzeti cijelu državu samo kako bi ostao na poziciji - saopćila je opozicija.

Yameen je pobijedio Nasheeda 2013. godine na izborima koje je opozicija proglasila namještenim.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.