19.2.2018. 13:12
1
Većina Grka, Hrvata, Kiprana i Španaca smatra da žive u korumpiranim zemljama
Anketa Eurobarometra pokazuje da većina Grka, Hrvata, Kiprana i Španaca vjeruje da je korupcija rasprostranjena u njihovim zemljama.

U Grčkoj, 96 posto anketiranih smatra da je korupcija veoma jaka, dok to isto za svoju državu misli 94 posto Hrvata, Španaca i Kiprana.  

Stanovnici skandinavskih zemljalja vjeruju da je kod njih korupcija na niskom nivou - samo 22 posto Danaca i 21 posto Finaca smatra da je korupcija zastupljena u njihovim zemljama.

Ukupno, prosječna percepcija korupcije u 28 zemalja članica EU iznosi 68 posto, prenosi Avaz.

Hrvatski mediji napominju da, i pored toga, vladajući HDZ, mijenja šefa Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Daliju Orešković i dovodi svog favorita.

Oreškovićeva je uticala na odlazak premijera Tomislava Karamarka, te u nekoliko navrata odlučivala da su i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i neki ljudi iz vlade Zorana Milanovića u sukobu interesa.

Na jednoj od posljednjih sjednica, Komisija je odlučila i o pokretanju postupka protiv ministra Zdravka Marića zbog učestvovanja na sastancima sa Ivicom Todorićem, u sklopu "afere Agrokor".

Kažnjen je i ministar ekonomije Martina Dalić jer nije prijavila suprugov bonus u "Ini", zbog čega je morala da plati 6.000 kuna (804 eura).

Na mjesto Oreškovićeve HDZ želi da dovede Natašu Novaković, kojoj za sada nedostaje jedan glas u Saboru da bi bila izabrana.

(Ajla Hurko)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.