22.2.2018. 14:41
0
UAE: Zaustaviti nasilje u Istočnoj Guti, Sirija je dovoljno propatila
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u četvrtak su izrazili "duboku zabrinutost" zbog eskalacije nasilja i pogoršanja humanitarne situacije u regiji Istočna Ghouta u Siriji,

Emirati pozivaju na trenutno primirje i zaštitu sigurnosti civila, navodi ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE u saopćenju.

- Sirija je dovoljno propatila kroz teški sukob i sistematske napade na civile, i ne može podnijeti novo krvoproliće - navodi se u saopćenju. 

Arapska zaljevska zemlja također je naglasila potrebu omogućavanja pristupa humanitarne pomoći ranjenicima kako bi im se omogućio medicinski tretman i hrana.

Emirati ponavljaju da je jedino rješenje sirijske krize politički dogovor postignut u okviru ženevskog procesa, i apeliraju na sve strane da aktiviraju taj politički proces.

Također su izrazile duboku zabrinutost zbog stranog miješanja u situaciju na terenu, kojim se krši sirijski suverenitet i otežava se kriza, ponavljajući pozive za okončanjem krvoprolića koje razdire zemlju, njeno društveno tkivo i prijeti njenom jedinstvu.

U nedjelju su sirijske snage započele s uvodom u veliku kopnenu ofanzivu teškom artiljerijskom vatrom i zračnim udarima, dok su pobunjenici zasipali prijestolnicu Damask minobacačkim granatama, skoro paralizirajući život u istočnim kvartovima u blizini Istočne  Gute.

Kampanja sirijske vojske ima za cilj okončati prisustvo pobunjenika u Istočnoj Guti, javili su državni mediji, ali to nije jednostavan zadatak jer su pobunjenici tu utvrđeni godinama, prenosi Xinhua.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.