28.2.2018. 20:15
0
Izraelska organizacija izradila kovanicu u čast Trumpovog priznanja Jerusalema
Izraelska organizacija saopćila je u srijedu da je izradila kovanicu s likom američkog predsjednika Donalda Trumpa u čast njegovog priznanja Jerusalema kao izraelske prijestonice.

Obrazovni centar Mikdash saopćio je će na kovanici biti prikazan Trumpov lik pokraj kralja Cyrusa, koji je prije 2.500 godina dopustio Jevrejima da se vrate u Jerusalem iz egzila u Babilonu.

Rabin Mordechai Persoff kazao je da je Trump, poput Cyrusa, učinio "veliku objavu" proglašavanjem Jerusalema prijestonicom "svetog naroda".

Njegova organizacija iskovala je 1.000 kovanica koje se mogu nabaviti uz minimalnu donaciju od 50 dolara. Kovanica se ne može koristiti kao novac.

Mikdash sebe karakterizira kao obrazovnu i vjersku neprofitnu organizaciju. Donacije će "pomoći širenju svjetla Jerusalema i duha Svetog hrama širom svijeta", saopćila je organizacija.

Izrael je srdačno pozdravio Trumpov potez, koji je  izazvao ogorčenje Palestinca.

Kovanica će vjerovatno razljutiti i Irance, koji jednodušno uvažavaju kralja Cyrusa kao drevnog perzijskog junaka, prenosi Associated Press.

(FENA/Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.