11.3.2018. 12:15
0
Egipatski predsjednički izbori krajem marta, Sisi nadomak drugog mandata
Predsjednički izbori u Egiptu bit će održani od 26 do 28. marta. Aktuelni predsjednik države Abdel Fattah el-Sisi zvanično je objavio da će se kandidovati za drugi i posljednji mandat. Drugi krug, ukoliko to bude neophodno, održat će se od 18 do 21. aprila izvan zemlje i od 24 do 26. aprila u zemlji.

Predsjednik Egipta bira se po dvokružnom sistemu. Pobjednik će biti proglašen 2. aprila ukoliko ne bude potrebe za drugim krugom izbora. U slučaju da se održi drug krug izbora, pobjednik će biti proglašen 1. maja. Ukoliko se samo jedan kandidat natječe za predsjednika, on može ostvariti pobjedu s podrškom pet posto registrovanih glasača.

Pristalice bivših predsjedničkih kandidata Sami Hafeza i Anana Khaleda suočili su se problemima tokom prikupljanja podrške. Izvršen je pritisak na bivše predsjedničke kandidate kako se ne bi mogli ponovo natjecati protiv Sisija.

Egipatski predsjednički izbori neće proći bez kontroverzi. Sudeći po magazinu Foreign Policy, predizborna kampanja puki je produžetak unutrašnje borbe za vlast među vojnim oficirima i službama sigurnosti režiima, i "ona nema ništa zajedničko s demokratskim mehanizmima u izbornom procesu". 

Dvojica glavnih protukandidata na predstojećim izborima su predsjednik Abdel Fattah el-Sisi, koji je dobio glasove podrške od 464 člana egipatskog parlamenta, otprilike dvije trećine od ukupnog nbroja poslanika, i Moussa Mostafa Moussa, predsjednik atranke Ghad i Sisijev saveznik koji je igrao aktivnu ulogu u prikupljanju potpisa podrške za Sisijev drugi mandat.

U intervjuu za novine Egypt Today, Mouussa je izjavio da nije "fiktivni kandidat" i da ima "viziju koja se može ostvariti ako ste dio sistema".

Državljani Egipta moći će glasati u BiH. Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici dalo je saglasnost za glasanje državljana Arapske Republike Egipat od 16. do 18. marta 2018. godine i za eventualno održavanje drugog kruga glasanja od 19. do 21. 4. 2018. godine, u terminima od 9:00 do 21:00 sati, na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Glasanje povodom održavanja predsjedničkih izbora u Arapskoj Republici Egipat bit će održano u prostorijama Ambasade u Sarajevu.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.