13.3.2018. 14:48
0
EU poručuje Velikoj Britaniji: Vrijeme je da se suočimo sa teškim činjenicama o Brexitu
Pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier rekao je danas da Velika Britanija neće moći zadržati sadašnje privilegije kada napusti Uniju, posebno one u vezi trgovine, prenosi Reuters.

Evropska unija i Britanija se nadaju, do kraja ovog mjeseca, dogovoru o tranzicijskom periodu i početku pregovora o budućim odnosima. 

Ali, velike razlike u stavovima u vezi razvoda sa Britanijom dovele su blok u situaciju da mora upozoravati London kako vrijeme ističe, da tranzicijski period nije obaveza i da London mora biti precizniji i realističniji u svojim zahtjevima u pogledu budućih odnosa. 

- Ne možete istovremeno imati status treće zemlje, i tražiti istu poziciju i prednosti kao da ste u Evropskoj uniji. Vrijeme je da se suočimo s teškim činjenicama - rekao je Barnier tokom plenarnog zasjedanja Parlamenta Evropske unije.

Evropska unija je prošle sedmice odbila poziv britanske premijerke Therese May za specijalne odnose poslije Brexita, nudeći samo sporazum o slobodnoj trgovi bez posebnog tretmana britanskog finansijskog sektora. 

Barnier je danas rekao da nema drugih opcija, obzirom da je London želio izlazak iz jedinstvenog tržišta i carinske unije. On je branio prijedlog EU da nastavi regulirati trgovinu u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita ukoliko ne bude drugog rješenja za granicu između te teritorije i Irske. Taj je plan žestoko kritiziran u Londou i Belfastu, ali je Barnier rekao da je on samo utvrdio realnost na terenu. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.