21.3.2018. 16:30
0
WHO isporučio devet tona medicinske pomoći za stanovnike Istočne Gute
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podržava isporuku ključne medicinske pomoći za Sirijce koji bježe pred eskalacijom nasilja u opkoljenoj Istočnoj Guti. WHO je aktivirao centar za hitne operacije koji radi neprekidno kako bi pomogao desecima hiljada Sirijaca iz Istočne Gute koji su pronašli utočište u ruralnom djelu Damaska.

Mobilni timovi WHO za pomoć stanovništvu poslani su u izbjeglička skloništa i pružaju dnevno i do 550 medicinskih konsultacija i tretmana. Ljudi u potrebi za složenijom medicinskim tretmanom prebačeni su u bolnice u Damasku, od kojih su mnogi dobili podršku WHO. Najmanje 277 pacijenata prebačeno je od  11. marta.

WHO pomaže svojim zdravstvenim partnerima u odgovoru na epidemije dijareje, hepatitisa B i gripa  u skloništima  gdje su utočište našli civili.

WHO je isporučio devet tona medicinske pomoći, uključujući i 40 bolničkih kreveta i medicinsku opremu dovoljnu za 180.000 medicinskih tretmana, koji će biti predati objektima zdravstvene zaštite u ruralnom Damasku.

Brojna djeca nisu vakcinisana nekoliko godina i u visokom su riziku od dobijanja po život opasnih bolesti, kao što su male boginje i polio. WHO podržava kampanju hitnog vakcinisanja kako bi se djeca imunizirala od boginja, rubeole, tuberkuloze, hepatitisa i polia. Deseci hiljada djece mlađih od pet godina vakcinirani su u protekloj sedmici, saopćeno je u srijedu iz WHO-a.

(FENA/Amila Alijagić)

WHO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.