23.3.2018. 17:00
0
Theresa May pozdravila evropsko odobravanje prelaznog perioda nakon Brexita
Britanska premijerka Theresa May u u petak je pozdravila odobravanje čelnika EU prelaznog perioda nakon Brexita, poručivši bloku da je unio "novu dinamiku" u predstojeće trgovinske razgovore.

Ponavljajući svoj pregovarački stav za trgovinske razgovore koji bi trebali početi narednog mjeseca, 27 ostalih čelnika EU na samitu u Bruxellesu potvrdilo je političko obavezivanje, iako još nije i zakonsko, da se omogući Britaniji da praktično ostane u bloku - bez prava glasa - do kraja 2020. godine, 21 mjesec nakon ozvaničenja Brexita u martu naredne godine.

Tekst počinje opaskom da su razni prelazni sporazumi postignuti u ovoj sedmici, uključujući i tranziciju, ali i također s oštrim upozorenjem da "ništa nije dogovoreno dok je dogovoreno", što je upozorenje  premijerki  May da izbjegne "vrludanje" oko sporazuma da Sjeverna Irska ostane pod vlašću Bruxellesa ukoliko se ne pronađe bolje rješenje kako bi se spriječila "tvrda granica" koja bi mogla poremetiti mirovni proces. 

May je izjavila da sporazum do sada "ulijeva povjerenje ljudima i kompanijama. Pruža im jasnoću za planiranje svoje budućnosti", prenosi Reuters.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.