23.3.2018. 20:13
0
Pet katalonskih separatista u pritvoru, sud se boji da će pobjeći iz zemlje
Pet katalonskih separatista, uključujući i kandidata za predsjednika španske regije Jordi Turulla uhapšeni su danas po nalogu suda, a u okviru istrage o pokušaju otcjepljenja, javlja AFP.

Među pritvorenim su i bivši predsjednik katalonskog parlamenta Carme Forcadella i tri bivša regionalna ministra. Turull neće zbog hapšenja biti u mogućnosti da učestvuje u javnoj debati kandidata za predsjednika regije.

Sud smatra da bi oni mogli pobjeći iz zemlje, a nakon što je Marta Rovira, jedna od liderki separatista napustila Španiju.

Vrhovni sud Španije je naredio da se 13 katalonskih separatista nađe pred sudom, uključujući i bivšeg čelnika Carlesa Puigdemonta.

Separatističke stranke u Kataloniji su pozvale na proteste. Ova regija je i dalje pod direktnom vlašću iz Madrida nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja otcjepljenja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.