24.3.2018. 10:57
0
Novi predsjednik Perua položio zakletvu, obećao se boriti protiv korupcije
Novi predsjednik Perua, Martin Vizcarra, položio je zakletvu u petak, obećavši da će zauzeti čvrst stav protiv korupcije u vladi.
Vizcarra, koji je bio potpredsjednik prije nego što je Pedro Pablo Kuczynski zbog korupcijskog skandala predao svoju ostavku u srijedu, također je pozvao na nacionalno jedinstvo, prenosi Xinhua.

- Mi ćemo biti veoma odlučni u borbi protiv aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonom, bez obzira gdje, bez obzira na cijenu... sa čvrstom rukom - rekao je Vizcarra u svom prvom obraćanju nakon polaganja zakletve.

Kuczynkijev pad trebao bi obilježiti "početak nove ere“, dodao je.

Ranije tokom jučerašnjeg dana, parlamentarci su prihvatili Kuczynskijevu ostavku nakon intenzivne diskusije, sa 105 glasova za, 11 protiv, te četiri suzdržana.

Kuczynski je optužen za primanje mita od brazilskog građevinskog giganta Oderbrecht početkom 2000-tih godina kada je bio ministar. Ova kompanija je uplaćivala iznose konzultantskoj firmi u SAD-u u vlasništvu Kuczynskog.

Kuczynski, koji je preuzeo dužnost u julu 2016. godine, uspio je ostati na vlasti nakon glasanja o nepovjerenju u decembru 2017. godine, a novo glasanje je trebalo biti održano u četvrtak. Međutim, pojavili su se snimci na kojem njegovi politički saveznici pokušavaju kupiti glasove poslanika u njegovu korist.

Tužioci su podnijeli zahtjev o sprečavanju Kuczynskog da napusti zemlju.

Vizcarrov mandat će trajati do 2021. godine.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.