27.3.2018. 18:15
0
EU od Srbije i Kosova očekuje da riječima i djelom poštuju postignute sporazume
Portparolka visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič je, povodom jučerašnjih događaja na Kosovu, pozvala vlasti i Kosova i Srbije da pokažu neophodnu suzdržanost i zrelost kako trenutna situacija na teritoriji Kosova ne bi dalje eskalirala.

- Sva pitanja od zajedničkog interesa moraju se rješavati u okviru dijaloga koji se vodi pod pokrovoteljstvom EU, a čiji je krajnji cilj normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. To su potvrdili predsjednici Kosova i Srbije Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić tokom njihovog sastanka s visokom predstavnicom Mogherini prošlog petka - kazala je Kocijančić u izjavi za Fenu. 

Podvukla je da EU osuđuje događaje na Kosovu koji su protiv normalizacije odnosa. 

- Od obje strane, Srbije koja vodi pregovor sa EU o pristupanju, te od Kosova  koje je potpisalo Sporazum o stabilizaciji i priduživanju, očekuje se da u potpunosti i riječima i djelima poštuju sporazume postignute dijalogom - poručila je 

Na pitanje da li će Mogherini prilikom najavljenog večerašnjeg sastanka s Vučićem u Beogradu, također posjetiti  i Prištinu i razgovarati s tamošnjim predstavnicima vlasti, Kocijančić je kratko odgovorila "mogli ste vidjeti da je visoka predstavnica razgovarala s oba predsjednika." 

Direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić uhapšen je jučer u Sjevernoj Mitrovici gdje je prisustvovao unutrašnjem dijalogu o Kosovu, nakon što nije ispoštovao odluku kosovskih vlasti kojom su mu zabranili ulazak na Kosovo.

Pripadnici interventne policije Kosova izvršili su upad u objekt Mitrovačkog dvora gdje se održavao okrugli stol političkih predstavnika Srba, prenose mediji.

Đurića je više policajaca sprovelo do policijske stanice u Prištini, gdje je saslušan, a nakon toga je odvezen na administrativni prijelaz Merdare, gdje ga je preuzela srpska policija dok mu je u Kuršumliji ukazana ljekarska pomoć nakon čega se uputio za Beograd.

 (FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.