2.4.2018. 10:12
0
Stopa ubistava na ulicama Londona veća nego na ulicama New Yorka
Stopa ubistava na ulicama Londona prvi put je premašila onu u New Yorku.

U februaru je u Londonu ubijeno više ljudi nego u New Yorku sa 15 mrtvih, od kojih je devet staro 30 godina ili mlađe. 

Kako piše "Sunday Times", u Londonu su u martu zabilježena 22 slučaja pucnjava i napada nožem sa smrtnim ishodom, a u New Yorku 21. 

Oba grada imaju sličan broj stanovnika od oko 8,5 miliona. Stopa ubistava u New Yorku od 1990-tih pala je za oko 87 odsto, dok je za posljednje tri godine, u Londonu broj ubistava porastao za skoro 40 odsto, ne uključujući terorističke napade. 

Istraga ubistva pokrenuta je 31. marta nakon što je 36-godišnja žena ubijena u napadu nožem i ovo je 30. incident ove vrste u Londonu od početka godine, piše list. 

Slučaj se dogodio samo nekoliko sati nakon što je 23-godišnji muškarac umro od uboda nožem u Plamstedu, jugoistočnom Londonu, u četvrtak, 29. marta naveče. 

Jacob Whitingam, šef humanitarnog programa "Borba za mir", rekao je za "Sunday Times" da ono što je najužasnije u Londonu jesu slučajnost i neočekivanost napada. 

"Vi nemate ni ideju ako i kada možete da bude žrtva nasilja, i zato osjećamo potrebu da nosimo oružje", rekao je on. 

Broj napada nožem u Engleskoj i Velsu sada je na najvišem nivou od 2011. godine, što je povećanje od 12 odsto u odnosu na godinu zaključno sa decembrom 2017. godine.

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.