13.4.2018. 18:30
0
Guterres: Situacija na Bliskom istoku prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je u petak da je Bliski istok u takvoj "opasnosti" danas da je postao prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti - a situacija u Siriji "predstavlja najveću prijetnju".
Čelnik Svjetske organizacije izjavio je na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koju je sazvala Rusija da ekstremno napeta situacija riskira "eskalaciju, fragmentaciju i podjele koje se mogu golim okom vidjeti kao globalne i regionalne različitosti". 

Guterres je izjavio da se "Hladni rat vratio - s ojačanom snagom ali ovaj put drugačiji - jer branici koji su štitili od rizika eskalacije u prošlosti izgleda da više nisu prisutni".

On je naveo palestinsko-izraelske podijele, sunitsko-šiitske podijele "evidentne od Zaliva do Mediterana" i druge faktore podjela iskazane u brojnim sukobima.

Guterres je, međutim, izjavio da je sirijski sukob najozbiljniji problem i da "nema vojnog rješenja za taj sukob", prenosi Associated Press.

(Fena/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.