13.4.2018. 22:30
0
U Pojasu Gaze ubijen 28-godišnji Palestinac tokom protesta
Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je u petak da je 28-godišnji Palestinac ubijen u izraelskoj vatri tokom masovnih protesta na granici Izraela i pojasa Gaze.

Njegovom pogibijom je ukupan broj ubijenih demonstranata tokom dvije sedmice pograničnih protesta porastao na 28. Osim toga, stotine Palestinaca su ranjene u izraelskoj vatri od 30. marta.

Današnji dan predstavlja treće velike proteste u blizini granične ograde od kraja marta.

Ministarstvo zdravstva u Gazi također je objavilo da je 528 Palestinaca ranjeno u masovnom protestu u blizini granice, među kojima su i 122 demonstranta ranjena bojevom municijom izraelskih vojnika. 

Ministarstvo navodi da su 406 demonstranata zadobIli druge vrste trauma, uključujući i ranjavanje gumenim mecima i ošamućenost od udisanja suzavca. Dodaje da su 303 povrijeđena demonstranta liječena u bolnicama a ostali u poljskim ambulantama.

Današnji protesti privukli su hiljade ljudi i predstavljaju treće masovne demonstracije petkom duž nemirne granice. 

Izraelska vojska procjenjuje da je oko 10.000 Palestinaca učestvovalo u današnjim protestima i navodi da je znatno niži odziv nego na prethodnim demonstracijama u protekle dvije sedmice.

Potpukovnik Jonathan Conricus kazao je da su Palestinci u više navrata pokušali da naštete graničnoj ogradi, bacajući u njenom pravcu nekoliko eksploziva i molotovljevih koktela.

Conricus je izjavio za Associated Press da vojska nastoji da "minimizira" palestinske žrtve, ali da se pravila o otvaranju vatre nisu promijenila.

Od kraja marta, 27 Palestinaca ubijeno je u protestima.

Grupe za ljudska prava tvrde da su izraelska pravila o otvaranju vatre nezakonita jer vojnici mogu potencijalno koristiti smrtonosnu silu protiv nenaoružanih demonstranata. Izraelska vojska tvrdi da snajperisti samo otvaraju vatru po "podstrekačima".

 (FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.