14.4.2018. 8:30
0
Zapadne sile pokrenule zračne napade u Siriji
Snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Velike Britanije i Francuske bombardovale su rano jutros više ciljeva pod kontrolom sirijske vlade, kao odgovor na navodni prošlosedmični hemijski napad u gradu Duma.

Prema prvim informacijama, meta udara koje je naredio američki predsjednik Donald Tramp (Trump) su objekti za proizvodnju i skladištenje hemijskog naoružanja.

Eksplozije su zatresle sirisjku prijestonicu Damask, a pogođene su i dvije lokacije nedaleko od grada Homsa, objavljeno je u Pentagonu.

Sirijska državna televizija objavila je kako su vladine snage oborile najmanje jedan projektil, kao i da je u Homsu ranjeno troje civila.

Ruski ambasador u Washingtonu izjavio je da ovi napadi na ciljeve sirijske vlade “neće ostati bez posljedica”.

- Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Američke Države iskoristile su svoje pravo na borbu protiv barbarizma i brutalnosti - izjavio je Tramp u svom noćašnjem televizijskom obraćanju naciji.

Cilj naših akcija je da spriječimo proizvodnju, širenje i upotrebu hemijskog naoružanja, rekao je američki predsjednik.

Noćašnji talas zračnih udara najznačajniji je napad zapadnih snaga na snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada (Bashar al-Assad) od početka rata u Siriji prije sedam godina.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.