14.4.2018. 20:03
0
Američka ambasadorica u UN-u: Spremni smo opet napasti ako bude potrebno
Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja istakao je tokom rasprave da su naučna postrojenja u Siriji na koju je izvršen napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje, javlja Al Jazeera.
- Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Prije sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka - naglasio je ruski ambasador.

Osim toga, on je naveo da SAD “čini katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodonog prava kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku”.

Ruski ambasador optužio je SAD da podriva autoritet Vijeća sigurnosti UN-a, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Washington da krši međunarodno pravo.

- To je huliganizam u međunarodnim odnosima - ocijenio je ruski diplomata i dodao da su "maske još jednom pale".

On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Doumi, već da su sami odlučili ko je kriv.

Prema njegovim riječima, Washington, London i Pariz mogli bi da zaustave sukob u Siriji za 24 sata. Američka ambasadorka u UN Nikky Haley rekla je da je "vrijeme za razgovor sinoć završeno" i zahvalila se Velikoj Britaniji i Francuskoj na učešću u udaru na sirijska hemijska postrojenja.

- Ovdje smo jer su tri članice Vijeća sigurnosti djelovale, ne kao čin odmazde, ne kao simbolično pokazivanje sile, djelovali smo kako bismo odvratili režim od korištenja hemijskog oružja i zločina protiv čovječnosti - kazala je Haley.

Prema njenim riječima, odabrane su mete "u srcu hemijskog programa režima" i sve je urađeno da se minimiziraju ljudske žrtve.

Haley je rekla da je SAD i njihovi saveznici diplomatijom pokušali dovesti do eliminacije sirijskog hemijskog oružja ali da u tome nisu uspjeli zbog ruskog veta.

- Dok je Rusija štitila Assadov režim, režim je znao da može proći nekažnjeno. Ne možemo gledati kako Rusija krši međunarodne standarde - navela je Haley.

Ona je izjavila da je predsjednik SAD-a Donald Trump rekao da će SAD ponovo djelovati ako u Siriji opet bude upotrebljeno hemijsko oružje.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da tvrdnje u hemijskom napadu u Doumi treba da ispita tim stručnjaka Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), čiji se tim već nalazi na terenu.

Moskva je predložila nacrt rezolucije, u koju je Reuters imao uvid, gdje se osuđuje "agresija SAD-a i njenih saveznika na Siriju i kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a".

U diplomatskim krugovima vjeruju da je malo vjerovatno da će nacrt rezolucije dobiti minimum od devet glasova, koliko je potrebno da bi se SAD, Francuska i Britanija primorale da ulože veto.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova i da ni jedna od pet stalnih članica tijela od 15 članova - Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD - ne ulože veto.

SAD, Velika Britanija i Francuska izvele su zračne napade na ciljeve u Siriji. Kako se navodi, gađane su lokacije u vezi sa proizvodnjom hemijskog oružja.

Napad je izveden kao odgovor na navodno korištenje hemijskog oružja u sirijskom gradu Doumi prethodne sedmice, koje Rusija poriče.

(NAP/Alen Avdić)
 
UNNapad
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.