17.4.2018. 10:35
0
Inspektori dobili dozvolu da posjete mjesto hemijskog napada u Siriji
Međunarodni tim inspektora iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) dobio je dozvolu ulaska na mjesto hemijskog napada i moći će ga posjetiti u srijedu, objavila je Rusija.

Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno kemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana.

Iako su inspektori u Siriji još od subote, nije im bilo dozvoljeno posjetiti Dumu zbog, kako tvrdi Rusija, američke i savezničke vojne akcije, kao i “sigurnosnih problema i činjenice da ceste do Dume još nisu razminirane”, kako je izjavila ruska delegacija u OPCW-u na jučerašnjem sastanku te organizacije u Haagu.

Američka delegacija u OPCW-u optužila je Rusiju i Siriju da možda ne puštaju inspektore na mjesto napada kako bi uklonili dokaze.

“Rusi su mogli posjetiti mjesto napada. Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu”, kazao je američki ambasador, Kenneth Ward, na sastanku OPCW-a u Haagu, čije je optužbe Moskva odmah odbacila.

“Zatražili smo objektivnu istragu. To je bilo u samom početku kada se pojavila vijest o napadu. Prema tome navodi koji su sada usmjereni prema Rusiji neutemeljeni su” rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.