23.4.2018. 19:00
0
Karadžić uvjeren da presuda kojom je osuđen na 40 godina mora pasti
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izrazio je, pred sudom u Hagu, uvjerenje da će presuda kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida “apsolutno i odmah pasti”.

Obrazlažući svoju žalbu na tu presudu, Karadžić je rekao da su prvostepenom presudom, pored brojih proceduralnih nepravilnosti, “pogrešno utvrđene činjenice” i da je to “osnova za novo suđenje”.

Karadžić je u sudnici danas “mitom” nazvao nalaz iz presude da je bio protagonista sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklananje Muslimana i Hrvata sa velikih djelova teritorije BiH radi uspostavljanja srpske dominacije.

“Kako da ih trajno uklonite, ako se poslije rata uspostavlja stanje koje je bilo prije rata. To je mit o trajnom protjerivanju. Ja sam potpisivao sporazume o povratku izbjeglica. Nema načina da je tačno ono što piše u optužnici”, kazao je Karadžić.

On je odbacio zaključak iz presude da je prvi strateški ratni cilj bosanskih Srba bilo razdvajanje od druga dva naroda.

Haški tribunal proglasio je, 24. marta prošle godine, krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Odgovor na Karadžićevu žalbu na prvostepenu presudu, haško tužilaštvo nastaviće u utorak, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.