29.4.2018. 9:25
0
Juncker: EU i Rusija moraju zajedno raditi na sigurnosnoj agendi
Rusija je važan igrač i bez nje za Evropu nema sigurnosne agende, kaže predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, ističući da Evropska unija i Rusija moraju da ponovo uspostave kontakt i prevaziđu "retoriku hladnog rata" iz prošlosti, prenosi Al Jazeera.

Moramo naučiti da sa Rusima razgovaramo na ravnoj nozi, gledajući se u oči - rekao je Juncker u intervjuu holandskom listu Trouw.

Šef EK navodi i da je "njegov prijatelj (ruski predsjednik Vladimir) Putin 2014. godine bio veoma neprijatno iznenađen izjavom tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame da je Rusija samo regionalna sila", prenosi portal Politiko u svom evropskom izdanju.

Juncker je iznio ovaj komentar u trenutku kada su pojačane tenzije između EU i Rusije zbog ruskog prisustva u Siriji, kao i zbog navodne umiješanosti Rusije u slučaj trovanja nervnim agensom u Solzberiju i optužbi za rusko miješanje u nacionalne izbore više zemalja, navodi portal.

Predsjednik EK je u intervjuu holandskom listu, takođe, upozorio da moć Evrope na svjetskoj sceni opada dok su drugi moćni igrači u usponu.

- Mi, Evropljani, ponekad mislimo da smo gazde u svijetu. Zaboravljamo da smo mali i slab dio univerzuma. Gubimo ekonomsku moć. Polako, ali sigurno padamo sa 25 odsto globalnog bruto nacionalnog dohotka na 18 do 16 odsto - ukazuje on.

EU je, predočava Juncker, i u demografskom smislu na gubitničkoj strani.

- Mi postojimo u kulturnom smislu, ali nismo dominantni. Zato uvijek pozivam sve da budu skromniji. Moramo, zapravo, da slušamo ostatak svijeta - objasnio je Juncker.

Uz to, nagovijestio je da su neke države članice EU, među kojima je i Holandija, licemjerne u kritikama na račun njegovih napora da Komisiji da veću političku ulogu.

- Smješno je što premijeri koji nisu za političku komisiju, uključujući holandskog premijera Marka Ruttea, uvijek odmah nas zovu kada imaju problem kod kuće -  zaključuje Juncker.


(Patria/Admir Oručević)

RusijaSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.