17.5.2018. 16:55
0
Sindikat palestinskih novinara priprema tužbu protiv Izraela pred ICC-jem
Sindikat palestinskih novinara (PJS) odlučio je u četvrtak da oformi komisiju koja bi podnijela tužbu protiv Izraela pred međunarodnim krivičnim sudom (ICC) i drugim evropskim sudovima.

Komisija će biti nadležna da priprema i prikuplja dokumente koje dokazuju ličnu odgovornost izraelskih pojedinaca i institucija za zločine počinjene nad palestinskim novinarima u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Na vanrednoj sjednici na kojoj su prostudirani rezultati sastanka Međunarodnog saveza novinara (IFJ) u kineskom Tajpehu, generalni sekretarijat je pozvao da palestinski novinari i institucije budu dio napora na dokumentiranju izraelskih zločina nad palestinskim novinarima.

Očekuje se da u okviru aktuelnih napora na rasvjetljavanju izraelskih zločina počinjenih nad novinarima u Palestini, PSJ prisustvuje sastanku Udruženja evropskih novinara u Španiji, regionalnom sastanku novinarskih sindikata na Bliskom istoku u Libanu i na sindikalnom mediteranskom sastanku u Grčkoj.

- To su značajne platforme koje bi rasvijetlile kršenja ljudskih prava i zločine počinjene nad palestinskim novinarima, te pojačale međunarodnu podršku naporima PJS-a - navodi sindikat u saopćenju.

PJS je ponovio osudu ograničenja nametnutih palestinskim novinarima na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, uključujući zabranu ulaska u Jerusalem PJS-u kako bi obišao ranjenog novinara Yassera Qdeiha, koji je stradao dok je izvještavao o protestima u Gazi.

Izraelske oružane snage od početka ove godine ubile su novinare Yassera Murtaju i Ahmada Abu Husseina dok su izvještavali o o protestima u pojasu Gaze i ranili su 90 ostalih, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.  


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.