8.6.2018. 21:00
0
Izglasano pet država za dvogodišnji mandat u Vijeću sigurnosti UN-a, među njima Njemačka i Belgija
Generalna skupština UN-a izabrala je Njemačku, Belgiju, Južnoafričku Republiku, Dominikansku Republiku i Indoneziju za dvogodišnji mandat u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ona svake godine bira pet novih zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a, koje se pridružuju državama koje su odabrane godinu ranije i stalnim članicama koje su ovlaštene za stavljanje veta na odluke – SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Kini i Rusiji.

Pet država kojima 1. januara 2019. godine istječe mandat su Holandija, Švedska, Etiopija, Bolivija i Kazahstan, dok su na mjestima koja nisu bila u opticaju na ovogodišnjem glasanju Obala Slonovače, Ekvatorijalna Gvineja, Kuvajt, Peru i Poljska.

Vijeće sigurnosti UN-a je jedino tijelo UN-a koje može donijeti zakonski obavezujuće odluke i ima ovlaštenja da uvede sankcije i odobri upotrebu sile.

(FENA/Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.