17.6.2018. 9:15
0
Danas potpisivanje sporazuma o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena
Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke trebalo bi da bude potpisan danas u mjestu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera, a zvanični sastanak dvije delegacije bit će nastavljen u Oteševu na makedonskoj strani jezera.

Svečanosti će prisustvovati premijeri Makedonije Zoran Zaev i Grčke Aleksis Tsipras, posrednik UN u sporu Matthew Nimitz, evropski komesari Federica Mogherini i Johannes Hahn i Rose Marie Di Carlo, zamjenik generalnog sekretara UN Antonija Guteressa.

Sporazum bi trebalo potpišu ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas, a nakon toga će se Zaev i Tsipras obratiti javnosti i održati zvaničan sastanak.

Planirano je da se zakon o ratifikaciji sporazuma nađe na sjednici makedonske Vlade u ponedjeljak, 18. juna, a potom će ići u skupštinsku proceduru.

Prije ratifikacije u Sobranju, dogovora mora dobiti saglasnost parlamentarne Komisije za vanjsku politiku, kojom predsjedava Antonio Milošoski iz opozicionog VMRO-DPMNE, koji ne podržava ovaj sporazum.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da neće potpisati dogovor Atine i Skoplja o imenu Makedonije, a Zaev je zbog toga najavio referendum na jesen.

Makedonski i grčki premijeri nedavno su postigli historijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.