20.6.2018. 13:45
0
Većina Nijemaca ne vjeruje da će Merkel doći do evropskog sporazuma o migrantima
Tri četvrtine Nijemaca ne vjeruje da će kancelarka Angela Merkel uspjeti osigurati evropsko rješenje migrantske krize, koje je pokvarilo njene odnose s bavarskim saveznicima u vladi, pokazala je anketa objavljena u srijedu.

Bavarska Hrišćansko socijalna unija (CSU)  u ponedjeljak je dala Merkel rok od dvije sdedmice da postigne sporazum s evropskim saveznicima nakon što se njemačka koalicijska vlada gotovo raspala u sporenjima oko imigracije među članovima Hrišćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Merekel i njene sestrinske stranke CSU.

U anketi nad 5.038 ljudi, agencije Civey za novine Die Welt, 74,7 posto ispitanika bilo je skeptično, dok 18,1 posto vjeruje da Merkel može provoditi uspješne pregovore.

Horst Seehofer, čelnik CSU i njemački ministar unutrašnjih poslova, želi vratiti imigrante koji su već registrovani u drugim državama EU, ali se Merkel protivi svakom jednostranom potezu na poništenju njene politike otvorenih vrata iz 2015. godine i podrivanju njenog autoriteta.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova iz redova CSU Joachim Herrmann izjavio je za njemačku radio stanicu Deutschlandfunk kako je optimista da će Merkel osigurati bilateralne sporazume s ostalim zemljama EU o vraćanju imigranata.

On je, međutim, ukazao na izjave Seehofera da se moraju vršiti pripreme u slučaju da Merkel ne bude imala uspjeha u pregovorima kako bi savezna policija mogla vraćati migrante registrovane u drugoj državi EU već od prve sedmice jula.

 - To je neophodno. Ne možemo više posmatrati kako se odvija taj izbjeglički turizam širom Evrope - kazao je Herrmann.

Dodao je da bi odbijanje migranata od 1. jula koji su već registrovani u drugim zemljama EU bilo zakonito.

-To je postojeći zakon - kazao je.

Volker Kauder, čelnik parlamentarne grupe CDU/CSU, upozorio je protiv poduzimanja jednostranih mjera njemačkih vlasti u izbjegličkoj politici, rekavši za javnog emitera programa ZDF:

- Vjerujem da na kraju mi možemo rješiti taj problem samo s našim evropskim susjedima i da ne ulazimo u to sami.

On je izrazio optimizam da će Merkel uspjeti da postigne sporazum s evropskim partnerima da prihvate izbjeglice, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.