20.6.2018. 19:00
0
EU od petka uvodi tarife za američke proizvode
Evropska unija započet će proces uvođenja tarifa za američke proizvode od petka, kao odgovor na odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz aluminija i čelika iz Evrope.

Očekivalo se da će 28 članica zemalja EU učiniti to tek narednog mjeseca. Međutim, povjerenica EU za trgovinu Cecilia  Malstrom izjavila je kako će se ove sedmice uvesti tarife "rebalansiranja" u vrijednosti oko 2,8 milijardi eura američkih proizvoda.

Među njima se nalaze čelik, poljoprivredni i ostali proizvodi, uključujući burbon, kikiriki puter, brusnice, kao i sok od narandže.

- Nismo imali drugog izbora - rekla je Malmstrom.

Trump je 1. juna nametnuo  Evropskoj uniji tarife 25 posto na čelik i deset posto na uvezeni aluminij. Evropljani su te mjere SAD-a shvatili kao protekcionizam koji krši pravila globalne trgovine, prenosi RT.

(FENA/Amila Alijagić)

EU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.