23.6.2018. 10:20
0
Počasnom konzulu Republike Italije u BiH dodijeljena titula vitez Sv. Marka
Počasni konzul Republike Italije u BiH Goran Grbešić, koji je nedavno dobio titulu vitez Sv. Marka (Cavallieri di San Marco) i time postao prva osoba s područja BiH kojoj je ta titula dodijeljena, kazao je u izjavi za Fenu kako su odnosi između BiH i Italije izrazito prijateljski, bez otvorenih pitanja te da Italija ulaže značajne napore u približavanju naše zemlje Europskoj uniji.
- Italija je jedan od glavnih investitora u Bosni i Hercegovini, stoga su odnosi između naše države i Italije prijateljski, bez otvorenih pitanja. Jedan od glavnih iskoraka Bosne i Hercegovine je članstvo u EU, a upravo Italija ulaže značajne napore da se taj put k Europskoj uniji i ostvari - kazao je Grbešić, podsjetivši kako u Bosni i Hercegovini ima 50-ak tvrtki u talijanskome vlasništvu.

Italija putem jedinica lokalne samouprave, dodao je, prenosi svoja iskustva te pomoću programa prekogranične suradnje pomaže u realizaciji brojnih projekata.

Po njegovim riječima, očekuje se kako će u budućnosti biti još više talijanskih ulagača na našim prostorima.

- Napredak je moguć i treba raditi na tome da što više talijanskih tvrtki prepozna Bosnu i Hercegovinu kao plodnu zemlju za ulagače – smatra počasni konzul Republike Italije u BiH, spomenuvši pritom i veliku posjećenost talijanskih turista BiH, posebice Međugorju, koje godišnje posjeti čak oko 850 tisuća Talijana.  

Upitan što znači biti počasni konzul Republike Italije u BiH, što ta dužnost sa sobom nosi i koja je njezina uloga, i kako se uopće ta titula dobiva, Grbešić ističe kako je konzul predstavnik jedne države u nekome gradu ili području druge zemlje te da se titula počasnoga konzula daje često stranim državljanima s ciljem unaprjeđivanja poslovnoga i prijateljskoga odnosa među državama.

- Godine 2015. predsjednik Senata Republike Italije Pietro Grasso uručio mi je plaketu Palazzo Madam. To mi omogućava da sudjelujem u uspostavljanju još boljih odnosa između Republike Italije i Bosne i Hercegovine. Važno je pomoći svim talijanskih građanima kojima je potrebna pomoć u našoj zemlji postupajući u skladu s normama međunarodnoga prava i Bečke konvencije o konzularnim odnosima te se pridržavati svih važećih propisa i etičkih normi u zemlji u kojoj djeluju – ocijenio je.

 Što se tiče titule viteza Sv. Marka koju je nedavno dobio, konzul naglašava kako viteški red – kavaljeri Svetoga Marka (Cavallieri di San Marco) datira još iz Mletačke Republike te da se ta tradicija imenovanja nastavila sve do naših dana.

Inače, koliko je poznato, sve do danas, s područja Bosne i Hercegovine nitko nije imenovan vitezom toga reda, koji se prvotno dodjeljivao uglednim patricijima, vojni zapovjednicima, diplomatskim predstavnicima i zasluženim osobama na drugim poljima.

 - Proces imenovanja odvijao se u nekoliko etapa. Prijedlog za imenovanjem kavaljera Svetoga Marka započeo je prije dvije godine, a završna etapa je bila u travnju ove godine. Zbog zajedničkih projekata i humanitarnoga rada, a u cilju pomoći narodima Bosne i Hercegovine na prijedlog dužda Giuseppe Vianellija dobio sam titulu vitez Sv. Marka - kazao je Grbešić, dodavši kako se vitez mora pridržavati strogih normi ponašanja i opravdati povjerenje koje mu je ukazano.

Kao počasni konzul Republike Italije, Grbešić je radio na brojnim projektima te pomagao mnogobrojne organizacije i pojedince, a kako kaže u svom se radu uvijek vodi citatom Gabriela Garcia Marqueza  - 'Naučio sam da čovjek ima pravo gledati drugog čovjeka odozgo samo onda kad mu pomaže da ustane'.

- Humanost je pojam koji je u današnje doba dosta kompleksan jer ljudi, u većini slučajeva, žive u mikrosvjetovima gdje od svojih problema ne vide druge niti njihove potrebe - naglašava konzul.

Grbešić, koji je nedavno bio i na audijenciji kod pape Franje, taj je susret ocijenio vrlo dirljivim i posebnim, zato što Papa, kako kaže, zaista razumije potrebe običnoga čovjeka i svojim primjerom to slijedi u praksi.

- Papa je posjetio Bosnu i Hercegovinu i pažljivo prati sva zbivanja pa je upoznat sa svim poteškoćama kroz koje prolazi naša zemlja – zaključio je na kraju počasni konzul Republike Italije u BiH, podsjetivši još jednom kako Sveta Stolica ima diplomatske odnose sa 179 zemalja te da papa Franjo u okviru svojih zadatih aktivnosti ima zadaću primati ne samo diplomate nego i sve one koji žele kreirati bolje i pravednije društvo.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.