23.6.2018. 17:39
0
Njemački ministar Zehofer protiv Angele Merkel, tvrdi da bi migranti mogli srušiti vladu
Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer) izjavio je da u sporu s kancelarkom Angelom Merkel o migrantskoj politici neće ustuknuti, prenosi agencija dpa dijelove intervjua ministra listu ''Sueddeutche Zeitung''.
On je u tom razgovoru ponovio kako je odlučan da će početi vraćati ljude s granice ukoliko se ne pronađe prihvatljivo rješenje za migrantsko pitanje. Također je istaknuo da bi bilo vrlo neuobičajeno da Merkel iskoristi svoju političku moć i stavi veto na njegov plan.

- Nećemo dozvoliti da se to dogodi - kazao je Zehofer i dodao da je kancelarkin ured "napravio slona od buhe."

Ove sedmice izbila je žučna svađa između Merkelinih kršćanskih demokrata (CDU) i sestrinske bavarske stranke i koalicijskog partnera, Kršćanske socijalne unije (CSU), koju predvodi Zehofer.

CSU želi početkom jula početi s odbijanjem svih azilanata koji su prethodno registrirani negdje drugo u Evropi.

- Ukoliko na samitu EU ne dođe do učinkovitih rješenja, migranti koji su već registrirani u nekoj drugoj zemlji EU bit će odbijeni - ponovio je Zehofer. On tvrdi da nikada nije predlagao da se granica potpuno "zapečati", već da bude moguće učinkovito vraćati ljude s granice, prenosi Avaz.ba.
 
Neki političari upozoravaju da bi Zehoferovo "soliranje" moglo izazvati Merkel da ga makne s položaja, što bi moglo srušiti koalicijsku vladu u kojoj sjede i socijaldemokrati lijevog centra (SPD). Merkel, međutim, ako želi zadržati većinu, ovisi o CSU.



(Lejla Trle) 
Njemacka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.